ساخت کمپلکس های مولکولی به تصویربرداری از سلول های سرطانی یاری می نماید
به گزارش صبح مهریز، پژوهشگران با استفاده از رشته های اسید نوکلئیک و نقاط کوانتومی ساختار های کمپلکس هیبریدی ساختند که می تواند در تصویربرداری از سلول های سرطانی مورد استفاده قرار گیرد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرنگاران، DNA و RNA علاوه بر ویژگی هایی نظیر ذخیره اطلاعات ژنتیکی و تنظیم بیان ژن ها، قابل برنامه ریزی هم هستند. از این مواد زیستی می توان به اسم پیونددهنده هایی که مواد زیستی و معدنی را به هم متصل و سازماندهی می نماید، استفاده کرد.
نقاط کوانتومی (QDs) یکی از این گزینه های معدنی هستند. خواص نوری منحصر به فرد این نانوذرات نیمه رسانا در حوزه هایی نظیر تصویربرداری و زیست حسگری مورد استفاده نهاده شده است. در همکاری اخیر بین محققان دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی، دانشگاه کلمبیا و آزمایشگاه ملی سرطان، یک تیم تحقیقات بین رشته ای از DNA برای مونتاژ دقیق QD ها به صورت داربست های سه بعدی بزرگتر استفاده کرد.
برای دستیابی به این هدف، به رشته DNA بیوتین اضافه شد، سپس این رشته های DNA به نقاط کوانتومی حاوی استرپتاویدین متصل شدند.
این تیم یافته های خود را در قالب مقاله ای در نشریه ACS Applied Materials & Interfaces به چاپ رساند. کریل آفونین از گروه شیمی دانشگاه کارولینای شمالی می گوید: ما یک روش ترکیبی ساده و کاربر پسند برای سازماندهی مواد درون سلولی با دقتی در مقیاس نانو ایجاد کردیم. بعلاوه بعضی از ماژول های درمانی را که می توانند در پاسخ به این ساختار فعال شوند را پیاده سازی کردیم.
سه رویکرد مختلف برای مونتاژ QD مورد ارزیابی نهاده شد: افزودن یک DNA دو رشته ای بیوتینیله به QD ها؛ افزودن دو QD هر کدام با DNA تک رشته های مکمل؛ و در نهایت، افزودن دو QD هریک با دوبلکس ترکیبی DNA/RNA مکمل.
در حالی که همه رویکرد ها منجر به مونتاژ QD ها شد، همه آن ها تفاوت هایی در سینتیک مونتاژ از خود نشان دادند. QD مونتاژ شده به وسیله محققان با استفاده از روش های جابجایی تحرک الکتروفورتیک، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) و پراکندگی اشعه ایکس با زاویه کوچک (SAXS) ویژگی های یک، دو و سه بعدی را مورد ارزیابی قرار دادند. فاصله بین ذرات بین QD ها در TEM و SAXS یکسان بوده و در مقایسه با QD های مونتاژ نشده بسیار مرتب بودند.
برای آنالیز مونتاژ در سلول ها، محققان دو نوع QD را با پیوند های DNA مکمل به رده سلولی سرطان سینه انسان منتقل کردند و توانستند با استفاده از میکروسکوپ کانفوکال، نشر هر دو را مشاهده نمایند.
نکته مهم این است که کمپلکس های QD هنگام معرفی به این رده های سلولی انسان سمیت سلولی و تحریک ایمنی کمی از خود نشان دادند.
منبع: خبرگزاری دانشجو