غذاهای سنتی خوزستان

به گزارش صبح مهریز، در این مقاله از مجموعه مقالات قسمت جاهای دیدنی ایران سفری به خوزستان خواهیم داشت و در آن به معرفی و آنالیز غذاهای سنتی خوستان خواهیم پرداخت. در ادامه با خبرنگاران همراه باشید…

غذاهای سنتی خوزستان

استان خوزستان تمدن 9 هزار ساله دارد و دارای طبیعتی منحصر به فرد است که موجب شده هر سال گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به خود جلب کند. خوزستان محلی است که همه ما با شنیدن نامش یاد آفتاب گرم و درختان سر به فلک کشیده نخل می افتیم.

این شهر در کنار جاذبه های بسیار زیبا و طبیعی که دارد بعلاوه دارای غذاهای سنتی بسیار لذیذ و بی نظیری نیز می باشد. در ادامه به معرفی برخی از آن ها خواهیم پرداخت.

غذاهای بیشتر خوزستانی ها پر ادویه و تند می باشد و غالبا غذاهای متنوعی را میابید که هر کدام از فرهنگ خاصی تاثیر گرفته اند.

امگشت

غذایی دریایی که از ماهی قباد و برنج تشکیل خواهد شد امگشت نام دارد.برای تهیه این غذا ابتدا برنج را می پزند و به آن کمی سبزی پلویی یا شوید اضافه می نمایند. ماهی قباد که به طور نمک سود شده یا تازه مصرف خواهد شد را هم با کمی ادویه مانند زردچوبه می پزند.سپس ماهی قباد با پیاز، ادویه و کشمش سرخ می نمایند(استخوان ماهی را جدا مینمایند از گوشت ماهی) سپس در مرحله اخر ماهی رو به برنج اضافه مینمایند.

آش ارده خوزستانی

غذایی از خوزستان که با نام آن کلا تفاوت دارد و آش نمی باشد,نوعی پلو خوزستانی که با نام اش ارده معروف می باشد.آش ارده نوعی پلو است که با ماش و ارده تیره رنگ (کنجد ساییده شده) پخته خواهد شد.

بیشتر مردم دزفول این غذا را در زمستان ها میل مینمایند,طرز تهیه این غذا هم به این صورت می باشد که ابتدا ماش را می پزند و لابه لای برنج دم می نمایند؛ اما پیش از سرو کردن برنج روی آن ارده دزفولی می ریزند تا به رنگ قهوه ای درآید و سپس این خوراک خوشمزه را در کنار شیره خرما سرو می نمایند.

قلیه ماهی

قلیه ماهی غذای معروف جنوبی ها می باشد.قلیه ماهی از ماهی های گوناگونی از جمله شیر، میش ماهی، شوریده، سنگسر یا هامور تهیه خواهد شد که خار ها بسیار ریزی دارند و برای خوردن آن مسئله ای بوجود نمیاد.برای تهیه قلیه ماهی ابتدا پیاز را تفت می دهند و بعد سیر و سبزی ها شامل جعفری، شنبلیله و گشنیز را به آن اضافه می نمایند. سپس ماهی و ادویه به این مخلوط اضافه و کمی تفت داده شوند. در مرحله بعد شیره تمبر هندی و رب گوجه را به مواد اضافه مینمایند و سپس پس از گذشت 30 دقیقه قلیه ماهی شما آماده خواهد شد.

ماهی تنوری صُبوری

یکی از ماهی های بسیار پر هوادار در خوزستان,ماهی صبوری است.بیشتر مردم خوزستان این ماهی را بطور کبابی و تنوری سرو می نمایند.آشپز های خوزستانی برای خوش طعم کردن ماهی به آن گشنیز به اندازه کم (تا تلخ نگردد)، کمی شنبلیله و سبزی پلویی و بعلاوه سیر و تمبر هندی اضافه مینمایند تا طعم بسیار خوبی داشته باشد.

طرز تهیه ماهی تنوری صبوری در خوزستان ,ابتدا کمی تمبر هندی را روی شکم ماهی می زنند تا خوب جذب گردد و طعم آن را به خود بگیرد. سپس مخلوطی به نام حشو را روی شکم ماهی می مالند که از سرخ کردن پیاز، سیر، سبزی ماهی و پلویی و تمبر هندی به دست می آید.سپس در مرحله آخر تهیه ماهی تنوری آن را درون توری و روی زغال به طور کبابی می پزند یا درون فر قرار می دهند.

سمبوسه

به یاد داشته باشید ,سمبوسه خوزستان بسیار خوشمزه است که با سس که در کنار آن میل میکنید بسیار خوشمزه تر خواهد شد.طرز تهیه سمبوسه خوزستانی به این صورت می باشد که موادی از جمله گوشت چرخ نموده، جعفری خرد شده، فلفل قلمی و فلفل دلمه ای را با پیاز، سیر، رب گوجه و ادویه تفت می دهند و سپس این مواد را به طور مانندثی در نان لواش می پیچند و سرخ می نمایند.اما برای تهیه سس خوشمزه سمبوسه آنها باید رب گوجه، پودر انبه، آب، نمک و فلفل قرمز را به مدت 30 دقیقه با هم می جوشانند و بعد سرکه را اضافه می نمایند تا 3 دقیقه همراه سایر مواد جوش بخورد. سپس سس خوشمزه و تند را همراه غذا میل می نمایند.

فلافل

یکی از پر هوادار ترین خوراکی های خوزستان فلافل می باشد,طعم فلافل خوزستان با همه جا کشور متفاوت می باشد و حتما تست کنید.برای تهیه فلافل خوزستان ابتدا نخودها را حسابی می خیسانند، آن ها را له و با آرد نخودچی، سیر، جعفری، زیره سبز، تخم گشنیز، تخم مرغ و فلفل سیاه مخلوط و سرخ می نمایند. این غذا با نان و به طور ساندویچ سرو خواهد شد.

پاکوره یا پاکورا هندی

یکی از میان قول خوزستانی ها پاکوره می باشد.این غذای تقریبا هندی از آرد سفید، آرد نخود، نمک، پیاز و آب تشکیل میگردد.بعلاوه برای تهیه پاکورا هندی تخم مرغ را به مخلوط قبلی بیفزایید و خوب به هم بزنید. در ادامه این مواد را مانند کوکو در ماهیتابه سرخ می کنید.

کبه عربی

این غذا که تقریبا شبیه به سمبوسه می باشد,اما با تفاوتی بیضی شکل که و قبل از سرخ کردن، آن را درون لایه ای از برنج پخته شده می پیچند. مواد داخل آن را هم مثل سمبوسه به دلخواه تغییر می دهند؛ اما به طور معمول از گوشت چرخ نموده، لپه و برنج برای مواد داخل آن استفاده می گردد.

قلیه تخم مرغ

یکی از غذاهای خوزستانی که با نان تیلیت میل خواهد شد,قلیه تخم مرغ می باشد.این غذا از آرد، رب گوجه فرنگی، ادویه، تخم مرغ و سبزی های گشنیز و شنبلیله تهیه خواهد شد.

نافله

نوع دیگر از غذاهای سنتی خوزستان که ازگوشت چرخ نموده، پیاز، آرد نخودچی، سرکه، شکر، نعناع خشک، آب و ادویه از جمله زردچوبه تهیه خواهد شد.این غذا که طعم شیرینی دارد همراه با برنج مصرف می نمایند.

حمیس تولَه

غذایی که نام متفاوتی دارد و به نام آن به گوش شما هم آشنا نمی باشد ,اما در خوزستان بسیار محبوب می باشد.این غذا نام گیاه دارویی خودرویی ست که در خوزستان یافت خواهد شد .

بورانی باقلا سبز

این غذا یا پیش غذا بگوییم مثل اسفناج با ماست میل خواهد شد و از ترکیب ماست چرب، پیاز داغ، سیر، شوید و ادویه هایی مثل گرد لیمو، زردچوبه، فلفل و نمک تهیه خواهد شد.

مهلبیه

دسر بسیار خوشمزه خوزستان که ترکی -عربی می باشد.این دسر به این صورت تهیه خواهد شد که آرد و نشاسته ذرت را با شیر مخلوط می نمایند و روی اجاق می گذارند. این مخلوط باید مرتب هم زده گردد. سپس به ترتیب شکر، وانیل و خامه را اضافه می نمایند و پس از اینکه غلیظ شد درون آن گلاب می ریزند.

منبع: تاپ تراول
انتشار: 17 شهریور 1401 بروزرسانی: 17 شهریور 1401 گردآورنده: sobhemehriz.ir شناسه مطلب: 2148

به "غذاهای سنتی خوزستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غذاهای سنتی خوزستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید